_FYR015
FYR015


Jewelcase

Release date: September 14th, 2010

Produced by Nils Janson, Jonas Östholm & Peter Danemo
Executive producer: Joakim Simonsson Engineered & mixed by Janne Hansson Mastered by Martin Von Schmalensee

Art direction by Lina Åberg


This records was partly funded by:
01. Öjaren (10:25)
02. Indie love (7:51)
03. Stealth (6:38)
04. Cave in (6:26)
05. Apollo (5:59)
06. Cool daddy groove (7:24)
07. Västermalm (8:55)
08. Tell me (6:55)

All compositions by Nils Janson
4 stars
(Ave. rating: 4
from 9 votes.)
Nils Janson
Excavation
# FYR015

Om Debut från 2008 var mörk och till synes orubblig, är uppföljaren Excavation ljusare, gladare och sprattlande rytmisk. Vi rör oss från Brad Mehldaus New York till ett ödsligt Norrland, från Kungsholmen till Havanna.

Ingenting är givet. Tjocka överlagringar möter treklanger. Flygande rytmmattor breder ut sig länge, får sväva fritt och omformas, för att senare hackas till trasor. Den klassiska kvartetten byggs ut med congas och klockspel. Musiken är lika lättillgänglig som intrikat.

"Improvisationernas energi, fantasi och sprakande vilja att nå fram är smittsam. Ingen ovänd sten får ligga i fred. Och istället för att noja över lite skit under naglarna, kavlar gruppen uppärmarna och ställer sig på tå. För att se längre och synas bättre."
- Emil Carlsson, jazzskribent för bland andra Lira Musikmagasin

Nils Janson - trumpet & flugelhorn
Jonas Östholm - piano
Nils Ölmedal - double bass
Peter Danemo - drums & percussion


"Excavation" är trumpetaren Nils Jansons andra skiva i eget namn. Den till Stockholm utflyttade Sandvikensonen är i dag en av de ledande improvisatörerna på instrumentet. Nils ingick i Fredrik Noréns Band i många år och har bland spelat med Stockholm Jazz Orchestra, Klas Lindqvist Nonet, Bernt Rosengrens grupp, Young, Shy & Handsome (YS & H) samt med sångerskan Rigmor Gustafsson. En rejäl utvikare har han även gjort med Borlänges rockhjältar Mando Diao. Men det är jazz i dess subtilaste form som skivan handlar om.

Nils är ingen drivhusprodukt. Han har en seriös attityd som växt sig allt starkare från år till år. Hela tiden har han haft klart för sig vad han vill syssla med. Det ligger en härlig jazzfeeling i den självständiga framtoningen. Nils är en lyriker där den vackra svala tonen bildar ett signum. Alla kompositionerna som presenteras bär hans hand. När jag hör de klara välkonstruerade trumpetlinjerna går en tanke till Gustavo Bergalli. Jag vet att argentinaren attraherade Nils under åren på jazzgymnasiet i Gävle.

Jonas Östholm är pianist, basist är Nils Ölmedal, trummor spelas av Peter Danemo. Ett energitillskott är congaspelaren Tomas Eby som ger spelet stadga och inspiration. Sammantaget en homogen kompgrupp där även de solistiska begivenheterna skall lyftas fram.

GÖRAN OLSONNils Janson, är en av den unga svenska jazzens mest begåvade trumpetare. Här på sin andra skiva i eget namn tar han ett stort steg in i landets toppskick.

I många år var han i Fredrik Noréns Band, som har varit en optimal skola för ungamusiker som utvecklats till toppmusiker. Mellan varven medverkar han bland annat i Klas Lindqvist Nonet, Stockholm Jazz Orchestra, Bernt Rosengrens grupp och Young, Shy & Handsome (YS&H). Han har också hörts med rockbandet Mando Diao. Men här är det potensfull jazz som vankas i egna kompositioner. Jag vill kalla det här för Nils break med toppspel som han visar upp skivan igenom.

Nils är ingen drivhusprodukt. Han har en seriös attityd som växt sig allt starkare från år till år. Han har hela tiden haft klart för sig vad han vill syssla med. Det ligger en härlig jazzfeeling i spelet som bidrar till den självständiga framtoningen. Nils är en lyriskt inriktad musiker med en vacker sval ton som signum. När jag hör de klara välkonstruerade trumpetlinjerna går en tanke till Gustavo Bergalli men Freddie Hubbard har säkert också avlyssnats.

Jonas Östholm är pianist. Basist är Nils Ölmedal. Trummor spelas av Peter Danemo. Tomas Eby finns med som congaspelare och percussionist vilket ger spelet stadga och inspiration. Sammantaget en homogen kompgrupp där även de solistiska begivenheterna skall lyftas fram. Under hösten gör gruppen en Pulsslagsturné, sedan väntar Tyskland.

Göran Olson, Diggjazz, 4/5Jag föreställer mig ett spegelblankt vatten, kanske med en lättare krusning. "Öjaren" är titeln på inledningsspåret på "Excavation", trumpetaren Nils Jansons andra cd med eget material. Med sin mjuka, spröda ton leder han vandringen på stigar som ofta är oförutsägbara, med lugn men taktfast rytm och med de mer hemtama jazzslingorna som ständig följeslagare bakom axeln. Den erfarne pianisten Jonas Östholm kompletterar och improviserar på egen hand i flera sekvenser medan Peter Danemo, trummor, Nils Ölmedal, bas, och Tomas Eby, percussion, följer med i bakgrunden Nils Janson är en av flera unga musiker med rötter i Sandviken och utbildning på jazzgymnasiet, som har tagit plats i den svenska jazzeliten. Hans första cd beskrevs som mörk. På "Excavation" märks ljusare klang även om molltonerna dominerar liksom en hel del svensk folkton.

Anders Eklind, Arbetarbladet, 4/5Ofta är det nog snarare en musikers erfarenheter man hör i spelet. Jag vet inget av värde om Nils Jansons person. Men jag identifierar en hel del i hans låtar som skvallrar om vad han i sin tur har tagit intryck av. Kanske hördes det tydligare på förra skivan, hans debut i eget namn, att han spelar både jazz och pop. Men också på nya ”Excavation” finns liknande subtila indikationer. Jonas Östholms riffiga pianospel på öppningsspåret, till exempel. Eller Peter Danemos trumspel, som ofta ligger på gränsen mellan jazzkomp och pop/rock. Ett annat inslag på skivan är säkert inte ofärgat av att Janson har spelat med timbabandet Calle Real, från vilka Thomas Eby också gästar skivan. Nils Ölmedal spelar kontrabas och låser fint med Danemos rörliga sväng, inte minst i mer renodlat jazziga spår som snabba, rappt underdelade ”Cave in”. Det är intressant, och karaktäristiskt för skivan, att de olika stilistiska elementen som Janson involverar sitter så väl ihop.

Bästa spår: "Cave in"

Johannes Cornell, Dagens Nyheter, 4 av 5, 2010Excavation betyder utgrävning, fördjupning – en talande titel. Trumpetaren Nils Janson berättar en historia med drag av äventyrlig pikaresk, men en stillsam sådan; musiken växer i ett eftersinnande rörelsemönster. Trumpeten har en tilltalande ton med ett drag av flygelhorn och blir rentav något av en valthornets klangkusin. Ensemblen är kongenial: pianisten Jonas Östholm är en förnyare med rötterna i Bill Evans känsliga post-bebop, trumslagaren Peter Danemo har ett afrobeat med glöd och basisten Nils Ölmedal en puls med djup och volym.

Ingrid Strömdahl, Svenska Dagbladet, 5 av 6, 2010Nils är ingen drivhusprodukt. Han har en seriös attityd som växt sig allt starkare från år till år. Hela tiden har han haft klart för sig vad han vill syssla med. Det ligger en härlig jazzfeeling i den självständiga framtoningen. Nils är en lyriker där den vackra svala tonen bildar ett signum.

Göran Olsson, Gefle Dagblad, 6 av 6, 2010Press release
English (.pdf)

Press images
Hi-res. (.zip)

Album cover
1500x1500 px. (.jpg)

If you would like a pressrelease in a different language please contact us!